Extern

Decizie incredibilă a unei instanțe din New York: Un fotoreporter a pierdut drepturile exclusive asupra unei imagini după ce a publicat-o pe Instagram

O curte de justiţie din New York a decis că un fotoreporter a pierdut drepturile exclusive asupra unei imagini după ce a publicat-o pe Instagram, potrivit The Hollywood Reporter, potrivit news.ro.

Stephanie Sinclair este fotograf profesionist, cunoscut pentru abordarea problemelor ce ţin de drepturile omului. Lucrările ei au fost publicate în The New York Times, revistele Time şi National Geographic, între altele. Ea a publicat pe Instagram una dintre fotografiile realizate în Guatemala – o imagine în care apar o mamă şi un copil.Site-ul Mashable a contactat-o pentru că voia să folosească fotografia pentru un articol despre femeile fotograf. Mashable a oferit 50 de dolari pentru această imagine. Sinclair a refuzat, dar site-ul a utilizat fotografia integrând în articol codul embed al postării ei de pe Instagram. Sinclair a susţinut că a fost o încălcare a drepturilor de autor. Judecătorul Kimba Wood a decis luni: „Sinclair a acordat Instagram dreptul de a sublicenţia fotografia, iar Instagram şi-a exercitat acest drept în mod valabil acordând Mashable o sublicenţă de a prezenta fotografia”. Wood a ajuns la această conclusie după ce a fost discutat că Sinclair a fost de acord cu termenii de utilizare ai Instagram atunci când şi-a creat contul. Prin aprobarea acestora, Instagram deţine „o licenţă globală a conţinutului, sublicenţiabilă, nonexclusivă şi transferabilă”. Judecătorul a ajuns la această decizie pentru că „Sinclair a încărcat fotografia pe Instagram şi, destinată publicului, ea a fost de acord ca Mashable, ca sublicenţiat Instagram, să includă fotografia în site-ul său”.Wood a respins propunerea că Mashable trebuia să aibă o autorizaţie directă din partea lui Sinclair. Stephanie Sinclair susţine că „este nedrept ca Instagram să forţeze fotografii profesionişti ca ea să aleagă să rămână în modul privat pe una dintre cele mai populare platforme de photo sharing din lume”, a scris judecătorul. Wood a adăugat că „fără îndoială, dominaţia Instagram în social media privind partajarea de imagini, dimpreună cu transferul de drepturi pe care Instagram îl cere utilizatorilor săi, înseamnă că dilema reclamantei este una reală. Dar prin publicarea fotografiei pe contul ei public de Instagram, reclamanta a ales. Această Curte nu o poate elibera din acordul pe care l-a făcut”. Fotografa premiată cu Pulitzer a schimbat starea contului de Instagram în „privat”.

Sursa: Stiri pe Surse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *